1 december 2020
Geplaatst door dewi

Als 12-jarig jongetje is Gerard met zijn ouders naar Purmerend verhuisd. Sindsdien zag hij de stad groeien van 6.000 naar ruim 80.000 inwoners. Nu zorgt hij er met de Vereniging Historisch Purmerend voor dat foto’s, objecten en verhalen over de stad bewaard worden voor de toekomst.

Ik tref Gerard in het ‘clubhuis’ van Vereniging Historisch Purmerend (VHP), de voormalige sluiswachterswoning aan het kanaal. De ruimte is net een tentoonstelling met objecten die uit Purmerend komen. “Enkel de objecten uit Purmerend bewaren we,” benadrukt Gerard, “objecten uit omstreken gaan naar het Waterland Archief.” De objecten worden veelal geschonken aan de vereniging door particulieren, maar ook door bedrijven. “Als het maar van Purmer bodem is.”

“Ooit ben ik lid geworden van VHP omdat ik op die manier meer te weten kwam over mijn woon- en werkplaats.” vertelt Gerard. “Twee maal per jaar brengt de vereniging magazine uit met oude – gedigitaliseerde - foto’s en verhalen. Erg leuk om te lezen!”
Anno 2020 is Gerard als voorzitter nauw betrokken bij de vereniging. Samen met een bestuur van negen man en een werkorganisatie van ongeveer vijftig man draagt hij zorg voor de achttienhonderd leden die VHP rijk is. “We zijn de grootste vereniging van Purmerend!”

Gerard heeft een goede herinneringen aan Kwadijkerpark. “Ik heb een jaar of twintig radio’s en tv’s gerepareerd. Een aantal van jongens van de Prinsenstichitng kwamen dan langs – vaak hadden ze via via gehoord dat ik reparaties deed. “Gerard, kan je mijn toestel ook repareren?”, vroegen ze. Dat deed ik dan.” Soms bracht Gerard de toestellen ook weer terug bij de cliënten van de Prinsenstichting. “Dan zag ik erg blije bewoners. Een hechte gemeenschap.”

In de archieven van Vereniging Historisch Purmerend is ook materiaal te vinden over Kwadijkerpark. En het leuke is, daar kan je zelf meer informatie over inwinnen bij een van de actieve leden. Elke laatste zaterdag van de maand is er tussen 13:00 en 16:00 open inloop in het clubhuis aan de Kanaaldijk 10.

Vanwege Corona is aanmelding voorlopig verplicht, dit kan door een mailtje te sturen naar voorzitter@vereniginghistorischpurmerend.nl.

Kijk voor meer informatie op de site: www.vereniginghistorischpurmerend.nl

 

 Delen: