19 januari 2021
Geplaatst door dewi

Ooit was firma Leo de Kock de eerste met een aardappel verdeelmachine – een machine die aardappelen sorteert op grootte. Het ruim 100 jaar oude bedrijf telt inmiddels 70 medewerkers. Zij zorgen er zeven dagen per week voor dat wij aardappelen aantreffen in de schappen. Jan Bijleveld (algemeen directeur) en Mariska Werring (sales directeur) nemen ons mee in de wereld van de piepers.

“Leo de Kock is onderdeel van een grote coöperatie met aardappeltelers, ongeveer duizend bedrijven.” begint Jan. “Een klein gedeelte van die aardappelen komt bij ons binnen. Hier worden ze gewassen, gesorteerd en verpakt.” Mariska haakt hierop aan en vertelt dat er per week bijna 750.000 aardappelen het pand in en uit gaan. Op jaarbasis zijn dat 32 miljoen (!) zakjes aardappelen.

Bij Leo de Kock verwerken ze allerlei soorten aardappelen; van piepers als Opperdoezer tot Eigenheimer. Ook is er onderscheid tussen ‘normale’ en biologische aardappelen. Deze aardappelen kopen wij – de consument – voornamelijk bij de Albert Heijn. Jan: “Albert Heijn is verreweg onze grootste afnemer, daarnaast leveren we aan groothandels en biologische supermarkten.” De uitdaging is om de aardappelen zo efficiënt mogelijk in de winkels te krijgen. 

Mariska: “We proberen ons product zo dicht mogelijk bij huis te halen. Tegenover De Koog begint de Beemster, hier zit een aantal van onze telers. De meeste aardappeltelers zitten trouwens wel in de noordelijke provincies van ons land. Pas wanneer de Nederlandse aardappelen op zijn, nemen we af in het buitenland.” 

Jan en Mariska werken met een vers voedselproduct en daardoor ook met de seizoenen. Volgens beiden is dit een enorm leuk aspect van hun baan – er is veel diversiteit in de werkzaamheden en ieder jaar is anders. Tussen de werkzaamheden door maken ze graag een ommetje door het Kwadijkerpark. Mariska: “Het is super mooi gelegen, groen en de mensen zijn er vrolijk.” Jan knikt instemmend. “De nieuwbouw van De Prinsenstichting ziet er ook goed uit!”

 

Ook buiten werk krijgen Mariska en Jan geen genoeg van de aardappelen. Mariska eet ze eens per week. “Krieltjes - uit de oven met olie, knoflook, rozemarijn, zout en peper. Heerlijk!” Jan: “Qua soort aardappel heb ik geen favoriet. Maar welke soort het ook is, ik eet ze het liefst gebakken in de schil.”Delen: