19 maart 2021
Geplaatst door dewi

...Kwadijkerpark aangelegd is volgens de principes van de Engelse tuin?

Engelse tuinen en parken staan bekend om hun zachte, natuurlijke sfeer. Denk aan Narnia, The Crown of Bridgerton; Alice in Wonderland of the Secret Garden. Al die plekken laten voorbeelden zien van de 'English landscape garden': het gras glooit, de paden kronkelen, de vijvers hebben ronde vormen. Alles oogt er zó natuurlijk, dat het vreemd is je voor te stellen dat alle Engelse tuinen en parken die de wereld rijk is, stuk voor stuk door mensen zijn bedacht en aangelegd. Toch is dat het geval.

Pas sinds de 18e eeuw leggen we in het westen tuinen aan die natuurlijk ogen. Vóór die tijd kon het niet kunstmatig genoeg. Adelijke tuinen werden ontworpen om te imponeren, dat kun je in Versailles goed zien. Men koos voor symmetrie en rechte lijnen. Alles moest tonen dat het landgoed toebehoorde aan machtige mensen die werkelijk alles, zelfs de natuur, konden beheersen.

De Engelse opvattingen waren geïnspireerd op de verhalen die de ontwerpers hoorden over China en Japan, waar de tuinen a-symetrisch werden opgezet en waar geen rechte lijn te bekennen viel. Al snel werd het voor de Engelsen de kunst om de natuur tot in de puntjes te imiteren. Het machtsvertoon verruilde zich voor finesse. Onder invloed van de schilderijen van schilder Claude Lorrain gingen ze nog een stap verder. Ze dachten niet langer in termen van 'tuin' of 'park'; ze creëerden voortaan een heel landschap. Met alles erop en eraan. In zo'n landschap hoorde wat hen betreft ook een torentje of tempeltje of de ruïne van zo'n toren of tempel. Die decoratie-bouwsels werden speciaal voor de tuinen gemaakt, ze noemden ze een folly.

Zo ver zijn ze tijdens de aanleg van Kwadijkerpark niet gegaan. Alle gebouwen staan er om gebruikt te worden, maar de sfeer is absoluut die van een Engelse tuin en dat gevoel zal ook zeker blijven. Heb je zin om dat natuurlijk groene gevoel wat meer te ervaren? Naast Kwadijkerpark zijn er in Nederland aardig wat plekken aangelegd volgens de Engelse principes. Het Vondelpark, Zorgvliet en het Sarphatipark in Amsterdam zijn voorbeeelden, of Het Wilhelminapark in Utrecht. Ook Park Sonsbeek in Arnhem doet Engels aan. Net als het Zocherpark in Rotterdam. Wil je een Secret Garden in eigen tuin? De Engelsen geven tips!Delen: