9 april 2021
Geplaatst door dewi

Kwadijkerpark is het leefgebied van een groot aantal dieren en planten, waaronder een viertal wettelijk beschermde soorten: de gewone rietorchis en de moeraswespenorchis (twee orchidee├źnsoorten die van oorsprong in Nederland voor komen), de gewone dwergvleermuis en de egel. Hoewel twee van de vier een 'gewone' naam dragen moeten ze toch worden beschermd. Om de vleermuizen te helpen zijn er kastjes opgehangen in het park. Kunnen we ook iets doen voor de egel?

Op het menu
De egel is een klein zoogdier, dat vooral in de nacht actief is. Het eet insecten, wormen, rupsen en slakken. Als het zo uit komt wil hij zich ook wel wagen aan een spin, kikker, een kleine slang, jong vogeltje, een mol of klein knaagdier, eieren, bessen, appels of een paddenstoel. Om zijn prooien te vinden snuffelt hij om zich heen. Een egel kan ruiken of er insecten in de grond zitten, zo goed is zijn reukzin ontwikkeld. Voor de analyse van onbekende luchtjes heeft hij een zintuig dat wij niet hebben: het 'orgaan van Jacobson'.  Ook de oren van een egel zijn gevoelig. Een egel zal het altijd door hebben als je in de buurt bent, hoe zacht je je voeten ook neerzet.

Egelsnelweg
Op het eerste gezicht lijkt het alsof de egel korte pootjes heeft, wat ook wel handig zou zijn bij het snuffelen naar insecten, maar niets is minder waar. Het dier buigt door de pootjes als het rondscharrelt, maar als de egel zich wil verplaatsen staat hij op en kan hij heel wat meters maken. In een nacht legt hij met gemak een paar kilometer af. Helaas komt hij in Nederland nogal wat hekken en afrasteringen tegen. Wil je de egel helpen, zorg dan dat hij makkelijk de tuin in en uit kan. Maak de tuin onderdeel van de Egelsnelweg! Op de website van Egelwerkgroep Nederland kan je een officieel snelweg-bordje aanvragen. Ze laten je ook zien hoe je een Egelhuis kunt bouwen, geven je de ins en outs van het bijvoeren en vertellen je waar je rekening mee moet houden tijdens het tuinieren.

Egel gevonden
Als je een egel overdag ziet is het eigenlijk foute boel. Hij hoort dan veilig op een verstopplek te liggen slapen. Zie je een egel langs de weg, middenin de tuin of op het pad in het park? Pak hem dan niet op, geef hem vooral geen kommetje melk, maar bel een organisatie die is aangesloten bij Egelbescherming Nederland, zoals Vogelopvang Zaanstreek in Krommenie (075 - 621 37 37).  

 

 

copyright foto: BS Thurner Hof

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2190933

 

 Delen: