Het plan

Kwadijkerpark ligt naast het mooie lintdorpje Kwadijk in de noordpunt van Purmerend. Een park met prachtige statige bomen, waterpartijen en veel groen. Het gebied wordt gebruikt door Prinsenstichting, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke en/of een geestelijke beperking. De cliënten van de stichting wonen sinds de aanleg, eind jaren zeventig, in het park. De naam Prinsenstichting komt van Commissaris van de Koningin Dr. M.J. Prinsen, die in 1962 de aanzet gaf tot uitbreiding van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De nieuwe visie van omgekeerde integratie maakt dat Prinsenstichting haar nieuwbouw aan de randen van het park realiseert en dat er ruimte wordt gemaakt voor de integratie van woningen. Het laatste deel van de nieuwbouw van Prinsenstichting wordt eind 2020 opgeleverd. Vanaf 2021 wordt gestart met de realisatie van de nieuwe wijk. In het stedenbouwkundig ontwerp worden de kwaliteiten van het huidige park zoveel mogelijk behouden en mede daarom worden de woningen tussen de bomen in het park gepositioneerd. Je woont hier echt in het park, voorzien van een groot terras met eigen privé plek.

Kwadijkerpark woningen

Wonen

In samenspraak met Prinsenstichting en de gemeente Purmerend realiseren we naast de wooneenheden van Prinsenstichting 340 woningen in Kwadijkerpark, verdeeld in 240 vrije sector koopwoningen en 100 sociale huurwoningen. De koopwoningen voor de vrije sector bestaan uit 72 twee-onder-een-kapwoningen, 28 Future livingwoningen (levensloopbestendig), 138 eengezinswoningen en 2 reeds bestaande woningen. De 100 sociale huurwoningen zijn onderverdeeld in 89 appartementen (twee-, drie-, of vierkamerappartementen) en 11 eengezinswoningen, waarvan 40 sociale huurwoningen bestemd zijn voor speciale doelgroepen uit Purmerend. De woningen worden in het park geplaatst tussen het bestaande groen en de gebouwen worden zo gepositioneerd dat alle bewoners uitkijken op de natuurlijke omgeving. Iedere woning heeft een royaal eigen terras, zodat naast de gemeenschappelijke ontmoetingsplaatsen ook de eigen privacy gewaarborgd wordt. Bewoners kunnen elkaar natuurlijk ook opzoeken op gezamenlijke plekken: picknicken aan de centraal gelegen waterpartij, wandelen door het park of groenten halen bij de moestuin van Prinsenstichting.

Situatiekaart
Situatiekaart

De verschillende soorten woningen zijn gasloos en worden duurzaam uitgevoerd. Ook zijn de woningen voorzien van vloerverwarming op de begane grond en eerste verdieping en kan de woning in de zomer gekoeld worden. De woningen worden in clusters, op terpen boven het bestaande park geplaatst en zijn ontsloten door middel van een eigen weg die aansluit op de rondweg in het park. Alle woningen hebben een eigen parkeerplaats en een vrijstaande berging die zorgvuldig in een groene omgeving wordt ingepast. Aan de parkzijde is een royaal terras met uitzicht over het park.

De twee-onder-een-kapwoningen kennen verschillende varianten. Ze zijn ruim opgezet met veel ruimte voor licht en lucht in de woning en zijn ontworpen als een eigentijdse vertaling van de architectonische typologie van Broek in Waterland. De materialen van de woning worden zorgvuldig en duurzaam gekozen. Het lijstwerk, de houten en bakstenen gevelbekleding geven de woning een rijke uitstraling. De Future livingwoning is een heerlijke ruime bijzondere woning. Hier wordt het hele woonprogramma van badkamer, inloopkast slaapkamer, royale keuken en woonkamer op de begane grond gerealiseerd. Voor de kleinkinderen of gasten zijn er op de verdieping 2 slaapkamers met een kleine badkamer ontworpen. Deze woningen passen in een nieuwe levensfase; toegankelijk en veilig comfortabel wonen is het uitgangspunt. De eengezinswoningen zijn ideale woningen voor gezinnen, met 3 slaapkamers op de eerste verdieping en een in te delen zolder. De woningen, ontworpen in de stijl van Broek in Waterland, worden in drie varianten aangeboden: klassiek, modern en modern-klassiek. Kinderen kunnen hier vrij en veilig spelen in het park.

Langs de randen van het park worden vier sociale huurappartementengebouwen gerealiseerd van 3 en 4 lagen hoog. Een deel van deze woningen wordt gelabeld aan speciale doelgroepen uit de gemeente Purmerend. In het noordoosten worden deze sociale huurappartementen ontworpen in een statige Beemster-stijl van kloeke stenen gebouwen met een schilddak. In het zuidwesten worden de appartementen gebouwd in de stijl van de regio; met veelvuldig gebruik van hout en glas.

Landschap

Kwadijkerpark straalt het gevoel van een vakantiepark uit met mooie waterpartijen, statige bomen en groen en spannende zichtlijnen. Met hun gedekte kleuren en ingetogen architectuur ogen de woningen ondergeschikt aan de natuur en doen ze typisch Noord-Hollands aan. De vormen van de gevels en het gebruik van metselwerk, hout en glas maakt dat de architectuur op eigen wijze aansluit op de zo kenmerkende stijl van Broek in Waterland, Kwadijk en de Beemster. De ruimtelijke ordening van het park ademt het streven naar duurzame harmonie tussen bebouwing, groen en water. Het park kent een grote diversiteit aan bomen en in de nabije toekomst wordt de biodiversiteit nog verder vergroot door aanplant van een variatie aan nieuwe bomen, daar waar ze zijn weggehaald

In het zuidoosten en noordwesten van Kwadijkerpark liggen de gebouwen van Prinsenstichting. De woningen voor de cliënten gaan samen met voorzieningen voor de dagbesteding en de 24-uurs zorg die Prinsenstichting aan haar cliënten geeft. Prinsenstichting beschikt over een aantal voorzieningen waar bewoners van Kwadijkerpark mede gebruik van kunnen maken. Er zijn speeltoestellen,een kinderboerderij en bij de houtkloverij wordt lokaal gekapt hout verkocht. In het noordoost gelegen gebouw is ook een lunchroom voorzien, in het zuidwesten is een zwembad en een speel-o-theek gerealiseerd.

Verkeer en water

Ontsluitingswegen aan de zuidzijde maken het park toegankelijk voor auto's. Naar aanleiding van het overleg met de buurt is de verbinding naar de Molenbuurt gewijzigd naar een langzaam verkeersroute, waardoor de bewoners van de Molenbuurt geen extra verkeersdruk hoeven te verwachten vanuit het Kwadijkerpark. Uit de verkeersberekening die is gemaakt blijkt dat de 2 overblijvende ontsluitingen ruim voldoende capaciteit bieden om het verkeer van en naar het Kwadijkerpark af te vangen. Om de woongebieden heen loopt een rondweg die verbonden is met secundaire doodlopende wegen naar de woningen. Je kunt hier niet door het park heen rijden, de buurtjes zijn autoluw. Door het park lopen verschillende langzaamverkeerroutes. Van het gebouw aan het zuidwesten naar het gebouw in het noordwesten loopt een belangrijke brede langzaamverkeerroute, waar ook de Prinsenstichting gebruik van maakt met elektrische vervoerkarretjes voor de cliënten. Auto’s worden zoveel mogelijk uit het zicht geparkeerd op een parkeerplaats op eigen erf of in de met hagen omzoomde parkeerkoffers langs de rondweg.

Fiets- en wandelroutes lopen om en door het park. Het gemeenschappelijk hart van Kwadijkerpark wordt gevormd door de centrale waterpartij. Over dit water komt een prachtig vormgegeven brug te liggen. Naast de recreatieve waarde van de waterpartijen draagt het vele blauw ook bij aan klimaatadaptatie van het gebied. Regenwater wordt via wadi’s, waarin het water lang vastgehouden kan worden, afgevoerd naar de grote watergangen. Het polderpeil wordt in stand gehouden door het Heemraadschap HHNK.

Belangstelling?

Hebt u interesse in wonen in Kwadijkerpark? U kunt zich bij ons aanmelden dan houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.