23 november 2020
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Gerrit-Jan weet alles over het wel en wee van bomen, struiken en planten. Hij is namelijk boomtechnisch adviseur en vanuit die functie betrokken bij Kwadijkerpark.

groen, groener..
Een boomtechnisch adviseur onderzoekt de leefomstandigheden van het groen - waarom wil een bepaalde boom(groep), struik of plant wel of niet groeien? Een specifieke vraag. Het antwoord is dan ook voorbehouden aan een van de slechts tweehonderd European Tree Technicians die Nederland rijk is. “Ik ben uitdrukkelijk niet degene die de bomen onderhoudt en/of verzorgt, maar degene die de kennis eromheen beheerst.” legt Gerrit-Jan uit. En die kennis is ruim: van duurzaamheid tot biodiversiteit, en van boomziektes tot effecten van klimaatverandering. “Ook het toetsen van een architectonisch ontwerp op de toekomst hoort bij mijn vak. Ik kijk dan welke randvoorwaarden nodig zijn om ervoor te zorgen dat de bomen toekomst hebben en groot worden.”

Zolang er maar ‘groen’ in voorkomt, krijgt Gerrit-Jan een heel scala aan projecten op zijn bordje. “De ene keer ben ik met specifiek één boom bezig, dan weer met het groen langs een provinciale weg en weer een andere keer een met een daktuin.” vertelt hij enthousiast over zijn advieswerkzaamheden. “Deze diversiteit maakt dit werk voor mij zo leuk, en natuurlijk past het ook binnen mijn persoonlijke interesse voor de natuur. Als jongetje ben ik vooral buiten en in de natuur opgegroeid. Destijds is mijn interesse denk ik al aangewakkerd, en mettertijd ben ik steeds meer geboeid geraakt!”  

 

groenst
Bijzonder aan Kwadijkerpark is dat de bomen in het park door zowel AM als Rochdale als kapitaal bestempeld zijn. “Dat zie je niet vaak vanuit projectontwikkelaars. Maar de kwaliteit van het groen is in Kwadijkerpark ook bovengemiddeld.”
Kwadijkerpark is in feite een stukje beschermd gebied: “Het Kwadijkerpark is ingericht met heel veel groen, omdat dit een positieve invloed heeft op de mentale gezond van de bewoners. Het park was een beschermde omgeving voor de bewoners, en daarmee ook voor het groen. Hierdoor is het groen in het gebied zo mooi gegroeid en is er een mooie basiskwaliteit aan bomen. Deze kwaliteit willen we zo goed als mogelijk meenemen in het nieuwe plan.”
Gerrit-Jan heeft aan elke boom in het park een toekomstwaarde gehangen. “Deze waarde is afhankelijk van de soort van boom. De ene boom leeft langer dan de andere, maar niet elke langlevende boom is in goede conditie. Op basis van deze toekomstwaardes blijven de meest waardevolle bomen behouden.”


in geur en kleur
Elke boomsoort heeft zijn eigen cyclus, met daarin een periode dat deze op zijn best is. Zo is bijvoorbeeld de Lindeboom waardevol wanneer deze in bloei is – in juni. “In Kwadijkerpark staan ontzettend veel Lindebomen. Door de grote hoeveelheid lindes kun je er daar in juni bedwelmd raken door de geur van de Lindebloesem.” Wie van kleur houdt kan zich een mooie herfstwandeling door het Kwadijkerpark niet ontnemen. De moeraseiken, koekjesboom en de suikeresdoorns kleuren dan het park. “Deze boomsoorten hebben een felle herfstverkleuring naar oranje en rode herfstbladeren. Prachtig!” Koekjesbomen? Dat behoeft verdere uitleg! “Deze bomen danken hun naam aan de heerlijke geur die het gevallen blad verspreidt; die van zoete koekjes en vers gebakken brood.”