23 november 2020
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Tim Asbreuk is ecoloog bij Buiting Advies: adviesbureau voor natuur en landschap. Hier houdt hij zich bezig met allerlei vraagstukken rondom natuur en natuurwetgeving. Tim is gespecialiseerd in de faunakant van de natuur; de diersoorten en de interactie tussen planten en dieren

van natuur tot ecologie
“Ik ben eigenlijk al m’n hele leven gek van de natuur”, begint Tim over zijn fascinatie voor natuur. “Op latere leeftijd wekten vogels, kikkers en plantjes steeds meer mijn interesse. Dit heeft er toe geleidt dat ik bos- en natuurbeheer ben gaan studeren.” Na deze studie is Tim naar de universiteit gegaan, waar hij in aanraking kwam met ecologie. “Dat vond ik zo interessant dat ik daar ben blijven hangen.”

Tim legt uit dat het woord ecologie is afgeleid van het Griekse woord ‘oikos’, wat huis betekent. ”Ecologie betekent eigenlijk dat je de leefomgeving van dieren en planten onderzoekt. Inmiddels is dit vakgebied wetenschappelijk gezien veel breder geworden. Naast de leefomgeving onderzoeken we de interacties tussen soorten – zoals tussen roofdieren en prooidieren, tussen herbivoren en omnivoren – en milieueffecten op natuurgebieden.”

help de natuur
Eind 2019 heeft Buiting Advies verkennend onderzoek – in jargon de Quickscan Flora en Fauna – uitgevoerd in Kwadijkerpark. “De resultaten hiervan wijzen uit naar welke dier- en plantsoorten we absoluut verdiepend onderzoek moeten doen; of ze er voor komen en in welke hoedanigheid. Aan de hand van deze resultaten kunnen we ervoor zorgen dat er geen natuur verloren gaat, en al helemaal de beschermde soorten niet.”

Hiernaast onderzoekt Bureau Buiting de invloed van de woningbouw op de soorten in het park. “Interessant aan dit project is dat er voorafgaand aan de ontwikkelingen al is gekeken naar welke kansen we kunnen benutten. Omdat het project zo’n grote oppervlakte heeft, kunnen we ook dingen terugdoen voor de natuur. Juist omdat we al begonnen met het onderzoek in het beginstadium.”

Als voorbeeld neemt Tim de helling van een slootoever: normaal vrij steil. “Door deze helling flauwer te maken creëer je een langere moeraszone. Hierin kunnen vissen en amfibieën onder water hun eitjes afzetten. Op de droge kant van de moeraszone krijgen allerlei moerassoorten een kans. Zo hebben we in het Kwadijkerpark bijvoorbeeld orchideeën aangetroffen, die ook elders zouden kunnen groeien als de omstandigheden daarvoor geschikt zijn – zoals een flauwe slootoever. Door deze kansen te creëren zorg je als het ware voor een natuurlijke verspreiding van de orchidee in Kwadijkerpark.”

De groene bril
Als ecoloog kijkt Tim door een andere bril naar de natuur dan de meeste mensen. Een bril die je als niet-ecoloog ook eens kan opzetten als je in het Kwadijkerpark bent. “Ik vind het zelf erg leuk om de interactie tussen plant en dier van dichtbij te zien. Er zijn veel soorten insecten afhankelijk van de bladeren van inheemse boomsoorten – soorten die hier van nature thuishoren – als de wilg en de eik. Deze insecten zie je niet als je langs de bomen loopt. Maar als je even stilstaat, bijvoorbeeld bij een laaghangende tak, gaat er een wereld voor je open!”