30 juli 2021
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Wie huizen bekijkt let vaak op de grote lijnen. Eerst kijk je naar de vorm, de grootte, indeling en het materiaalgebruik. Vaak zit het persoonlijke, dat wat het ene huis onderscheidt van het andere, juist in de details. Daarvan zijn er genoeg te vinden in Purmerend en omstreken. Let je goed op, dan zie je prachtige versieringen op daken en gevels, ramen en deuren.

Makelaartjes
Architect Patriek Duisdecker van FKG Architecten liet zich bij het ontwerpen van de woningen in Kwadijkerpark inspireren door bestaande architectuur in de Beemster, Kwadijk en Broek in Waterland. Met name de houten gevels typeren de boerderijen en woonhuizen in de regio. Vaak is de nok van zo'n woning versierd met een verticaal balkje: een gevelmakelaar. Sommige makelaartjes zijn uitgesneden in prachtige vormen. Kijk omhoog en je ziet spiralen, priemen, balkjes met bolletjes of gaatjes en tulp-achtige ornamenten. Ook in Kwadijkerpark zullen huizen sober worden versierd met gevelmakelaars. Het is een ode aan de geschiedenis en cultuur van de regio.

Gevelstenen
Ook in de stad kom je mooie ornamenten tegen. In Purmerend zie je gevelstenen met daarop een gekroonde baby boven een café op de koemarkt, de wapens van Purmer, Beemster en Wormer in de Peperstraat, 'goed bestuur' op de Kaasmarkt en op de Weerwal de god van de waterstromen. De oude gevels dateren uit de tijd dat er nog geen huisnummers bestonden. Tegenwoordig hebben we die natuurlijk wel, maar nog altijd geven de stenen sfeer aan de stad.

Modern
'Battem's Thee, Koffie en Cacao. Altijd best!' dat reclame mooi kan zijn zie je in de Kromme Steeg, in het hart van de stad. De gevelversiering komt uit de tijd van De Stijl. Een aantal gerenommeerde vormgeversvan de Avant-Gardistische beweging woonde en werkte toen in Purmerend. Wil je daar meer over weten, dan kun je terecht in het Purmerends Museum. De strakke lijnen, de teksten en de kleurvlakken van de reclame sluiten mooi aan op de vloeiende lijnen  van de eerder genoemde gevelstenen.

Zelf details spotten?
De makelaartjes, gevelstenen en reclames zijn maar een fractie van de mooie details die je aan kunt treffen tijdens een tochtje door Purmerend en langs de prachtige dorpjes in de regio. Wil je zelf op pad, dan is deze (gratis) monumentenroute een goed begin!