4 juni 2021
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Het gekwetter is weer niet van de lucht, want de vogels zijn terug in Kwadijkerpark. Met hun bonte kleuren vliegen ze van boom naar struik, van nest naar vijver; takjes tussen de snavels, wormpjes in de bek. Met een beetje geluk zie je pulletjes en andere jonge vogeltjes in het park. Als je weet hoe je ze kan herkennen zie je ze ineens óveral. Welke vogels kan je spotten in Kwadijkerpark? We noemen er vijf.

De groenling
De groenling heeft, de naam zegt het al, groene veren. Hij is familie van de kanarie en de sijs, dat zie je aan zijn uiterlijk en dat hoor je aan zijn zang: hij maakt trillerige geluidjes. Een groenling woont graag aan bosranden en in parken. Kijk omhoog als je hem zoekt, hij zit en zingt graag op de hoogste tak.

De spreeuw
De spreeuw is een trekvogel. De vogels die we in de zomer zien, kwamen uit het zuiden aanvliegen. Onze winterspreeuwen komen uit het noorden. Ze trekken in zwermen, dat zorgt voor prachtige vormen in de lucht. Spreeuwen zijn een kei in het imiteren van het gezang van andere vogels en van omgevingsgeluiden. Hoor je het geluid van een binnen rijdende trein in het park? Dat kan zo maar zo zijn, een spreeuw kwettert alles na!

De grote bonte specht
De specht ken je vast wel van het geluid dat hij maakt. Hij tikt met zijn snavel tegen de boom, zijn geroffel laat andere spechten weten dat hij de baas is in het gebied. Krijgt zo'n dier nooit hoofdpijn? Zijn schedel is zo gebouwd dat de schokken van het tikken goed worden gedempt. Wetenschappers  proberen zijn schok-absorberende bouw af te kijken. Formule 1-auto's bijvoorbeeld, zijn een stuk veiliger sinds toepassing van spechten-hoofd-achtige technieken.   

De pimpelmees
De pimpelmees kun je het hele jaar door zien. Samen met het roodborstje en zijn neef de koolmees eet hij graag van de vetbollen die we ophangen in de tuin. Pimpelmezen zijn leuk om naar te kijken. Het zijn slimme, leergierige dieren. Op zijn kop eten vinden ze geen probleem. Ze doen graag trucjes in ruil voor voedsel. Kijk als je ze zoekt vooral in de struiken, daar zitten ze graag.

De zanglijster
Zijn uiterlijk is wat onopvallend, maar om het geluid kan je niet heen. De zanglijster zingt veel en luid. Hij is één van de eerste vogels die je hier horen kunt, al in januari begint hij te zingen. Net als de groenling en de grote bonte specht zoekt hij de hoge takken op. Hij hopt over het gras op zoek naar voedsel. Hij eet wormen, insekten en slakken. De slakkenhuizen slaat hij altijd op dezelfde plek kapot. We noemen die plek 'de smidse'.

Meer zien, horen en lezen over deze vogels?
Kijk op de website van de vogelbescherming of luister naar de vogelspotcast.